MIASTA I MIEJSCOWOŚCI

Psáře

Psáře 19, 258 01 Psáře

Pierwsza wzmianka w 1352

Název Psáře je zřejmě odvozen od ošetřovatelů loveckých psů – psářů. 

Správní území obce Psáře se rozkládá na jednom katastrálním území o výměře 830,33 ha. Ve správním území obce jsou místní části Dubovka a Psáře. V obci žije 135 obyvatel (rok 2015).

První písemné zmínky o Psářích jsou z roku 1352, o Dubovce z roku 1471. V Psářích byla původně tvrz. Tvrz byla založena někdy v polovině 11. století na skalce v údolí pod poplužním dvorem a dodnes se zde dochovaly výrazné terénní pozůstatky. Především se jedná o hluboký okružní příkop, který byl původně napouštěný vodou z rybníčku chránícího tvrz na severní straně. Ve 13. století patřily Psáře Šternberkům. Po usazení lovčího ve Šternberku ztratili psáři u tvrze na významu a zanikli, název však zůstal. V roce 1406 byli v Psářích husité. Když roku 1629 hrabě Jan Oktavián Kinský prodával Kácov, byly Psáře součástí tohoto panství. V roce 1864 byla provedena obnova kostela a byla přistavěna věž se zvoničkou a márnicí.

Dubovka
Součástí obce Psáře je místní část s názvem Dubovka. První písemné zmínky o Dubovce pocházejí z roku 1471. V současné době v osadě žije 12 stálých obyvatel (rok 2013).

Lipina
Tato část obce se nachází za dálnicí D1. Je zde budova bývalé hájenky, kancelář lesní správy Kácov a rodinné domky.

 

Kostel Nejsvětější Trojice
Kostel byl vystavěn v roce 1350 a do husitských válek byl farním kostelem. Od roku 1787 se stal součástí nově vytvořené zdebuzevské farnosti. V současné době patří do farnosti Divišov. Kostel byl opravený v letech 1863–1864 štědrostí rakouského císaře Ferdinanda Dobrotivého, protože patřil k patronátu kácovského panství, které v té době vlastnili Habsburkové. V té době byla na místě staré dřevěné zvonice vybudována nová, pseudogotická, se štíhlou jehlanovitou věžičkou. V roce 1910 se uskutečnila oprava zdiva a střechy kostela. Za posledních 13 let byly provedeny zcela podstatné opravy kostela: nová střecha, nové okapy a fasáda, v interiéru nová elektroinstalace, sanační omítky, restaurování iluzivní výmalby malířem Zdeňkem Strnkou a také byl restaurován mobiliář. Na nákladnou rekonstrukci čekají vzácné barokní varhany. Od roku 2008 kostel patří do farnosti Divišov.

Škola v obci Psáře
Jednotřídní škola se v Psářích postavila v roce 1928. Navštěvovali ji žáci prvního až pátého ročníku. Škola byla však v roce 1959 uzavřena, protože docházelo do první až páté třídy celkem 9 žáků. Žáci nejdříve dojížděli do školy v Tehově, kde nastala stejná situace jako v obci Psáře, psářští žáci se proto museli přihlásit do školy v Kácově. Třída ve škole v Psářích byla upravena na prodejnu potravin, která zde fungovala do roku 1987. V tomto roce byla postavena nová prodejna na návsi, na místě bývalé kovárny. Byt po učiteli se začal pronajímat občanům, kteří se ocitli v bytové nouzi. Do roku 2004 budova školy chátrala, teprve až v tomto roce se dočkala rozsáhlé opravy. Budova školy slouží k mnoha účelům. Pořádají se v ní veřejné schůze obce, zábavy, také je možné si prostory propůjčit k případným soukromým oslavám. Roku 2007 proběhla adaptace bytu v patře. Zrekonstruovaný byt je pronajímán v první řadě rodinám z řad obyvatel Psář.

Rybník Poupě
V obci najdeme také krásný rybník s názvem Poupě. V roce 1983 se hráz rybníka dočkala přestavby a byla nově zrekonstruována. Rybník Poupě byl restituován a dnes slouží jako požární nádrž i jako přírodní koupaliště. Po hrázi rybníka vede obecní cesta k osadě Lipina.

Most přes dálnici D1
Velkým zásahem do územního uspořádání obce Psáře byla výstavba dálnice D1 spolu s výstavbou mostu v roce 1978, který propojil Psáře s místní částí Lipina. Tento most byl v roce 2013 v souvislosti s modernizací dálnice D1 stržen a byl nahrazen novým mostem. Před vjezdem na most se nacházejí Boží muka.

Funkce psářů
Psářova funkce nebyla tak jednoduchá, jak se může zdát. Psáři zaujímali tenkrát jistě významné postavení. Cestování se psy ale prováděli vodiči psů, tak zvaní "holoti", a to jenom v době lovu. Psáři měli svá stálá sídliště, protože na ně odkazují místní jména některých vesnic. Psáři patřívali již v dávných dobách k nejhlavnějším loveckým činitelům, protože právě pes býval nejdůležitější pomůckou při lovu, a psář lov vedl. A proto lze také s jistotou říci, že psáři dostávali za své služby znamenité výsady. Dostávali k užívání statky, byli svobodní a stávali se z nich šlechtici. V době župního zřízení se vyvinul ze stavu psářského úřad vrchního lovčího.

Powiązane miejsca turystyczne

Mapa

Mapa
Kontakt
Psáře 19, 258 01 Psáře
Telefon: 317 851 443
E-mail: psare@chopos.cz
GPS: 49,75520278°N 14,96363144°E